Ik was me er niet van bewust dat het mogelijk was om de risico’s die gebonden zijn met osteoporose te beperken door preventie. Ik dacht dat osteoporose een fataliteit was, een onvermijdelijk gevolg van veroudering. Het was een vriendin die me vertelde dat ik ongelijk had en ze heeft me aangeraden om er met mijn dokter over te praten.  Mijn dokter heeft mijn medisch dossier met mij overlopen en heeft me vragen gesteld over mijn familiale antecedenten, eetgewoonten, levensstijl,…  Hij adviseerde me om te stoppen met roken, mijn calcium- en vitamine D-inname te verhogen en meer oefeningen te doen om mijn botten te versterken. Gezien mijn familiale antecedenten, vroeg hij me ook om een botdensitometrie te doen om zijn diagnose vast te stellen. Ik zag er wat tegen op, maar de test was snel en volledig pijnloos. Op het einde stelde het me gerust ...  

Geneviève 70 jaar

Ik was sinds kort in menopauze en had veel opvliegers. Ik heb raad gevraagd aan mijn apotheker om me te verlichten. Hij verlichtte me niet alleen van mijn opvliegers, hij maakte mij ook attent op de risico's van osteoporose in geval van een fractuur (verlies van autonomie, risico van overlijden, ...) en het belang om vooral de gezondheid van mijn botten niet uit het oog te verliezen. Hij raadde mij aan om mijn levensstijl aan te passen om de risico's te verminderen en adviseerde me ook om te praten met mijn arts voor de juiste aanpak.  

Tinne 55 jaar

Sinds een heupfractuur na een onschuldige val is mijn leven gekanteld. Na mijn opname in het ziekenhuis viel de diagnose: osteoporose. Ik had nog nooit het minste symptoom of voorbode gevoeld. Ik dacht dat ik zo fit was! Ik voel mij nu beter na een lange revalidatieperiode en ik respecteer de voorgeschreven behandeling door mijn arts. Ik heb geluk gehad. Met het ouder worden had ik beter moeten opletten en had ik erover moeten praten met mijn huisarts of apotheker. Het is duidelijk dat je je moet interesseren in osteoporose vooraleer dat deze optreedt. 

Lucie 65 jaar

Ik dacht dat osteoporose alleen vrouwen trof tot ik een fractuur had en dat mijn arts me vertelde dat ik eronder lijdde.  Dit had ik echt niet verwacht.  

Jan 76 jaar

Mijn arts heeft onder andere het belang van calcium en vitamine D voor de gezondheid van mijn botten uitgelegd. Hij stond er echt op dat ik ervoor zorgde dat ik elke dag voldoende binnen had en niet alleen van tijd tot tijd. Het was niet gemakkelijk omdat ik niet veel zuivelproducten at. Hij heeft me geholpen en samen hebben we oplossingen kunnen vinden om de dagelijkse dosis te bereiken.  

Marie 58 jaar