Calcium 


Wist u dat ?

  • calcium het meest voorkomende mineraal is in het menselijk lichaam ;
  • 99% van calcium opgeslagen wordt in botten en tanden ;
  • calcium de sterkte en stijfheid van de botten verzekert.

Maar calcium is ook betrokken bij vele andere essentiële functies van ons lichaam, zoals bloedstolling, spiercontractie...

En, in het geval van calciumgebrek, dat wil zeggen wanneer de innames lager zijn dan de behoeften, zal het lichaam putten uit zijn reserves om de essentiële functies te verzekeren, wat de botten verzwakt...


Wat zijn de calciumbehoeften van volwassenen?  

Calciumbehoeften variëren afhankelijk van leeftijd, geslacht of de gezondheidstoestand van elk. 


Waar kan je calcium uit halen ?

Voeding is de belangrijkste bron van calcium en vooral zuivelproducten, maar ook in mindere mate groene groenten, sommige mineraalwaters,...

De dagelijkse aanbevolen inname van calcium kan soms moeilijk te bereiken zijn enkel met voeding. In dit geval kunnen calciumsupplementen worden overwogen. Spreek erover met uw arts.


Vitamine D


Wist u dat ?

  • Vitamine D essentieel is voor de opname van calcium ;
  • En o.a. ook tussenkomt in het onderhoud van spiercellen.

Wat zijn de vitamine D-behoeften van volwassenen ?

Voor mensen met osteoporose wordt meestal een dagelijkse inname van 800-1000 IE vitamine D aanbevolen (wat overeenkomt met 20-25 μg). Dit omvat alle bronnen van vitamine D: blootstelling aan buitenlucht, voeding of suppletie.


Waar kan je vitamine D uit halen ?

De belangrijkste bron van vitamine D is blootstelling aan buitenlucht. Inderdaad, wanneer de huid wordt blootgesteld aan de zonnestralen, synthetiseert het lichaam van nature vitamine D. Het is daarom essentieel om jezelf dagelijks bloot te stellen aan buitenlucht om vitamine D-tekorten te voorkomen. Naarmate je ouder wordt, wordt de huid dunner en neemt de productie van vitamine D af tot je er onvoldoende hebt.

Voeding is een tweede bron van vitamine D. Niettemin zijn voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D zeldzaam. Voeding alleen is niet voldoende om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te vullen met een gevarieerd dieet.

De belangrijkste voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D zijn vette vis (wilde zalm, haring, paling, enz.), eigeel en lever. Er zijn ook voedingsmiddelen verrijkt met vitamine D.

Vitamine D-supplementen nemen is vaak nodig na een bepaalde leeftijd. Praat erover met uw arts, hij kan u meer informatie geven.